✔ KORTINGSCODE: KLANT10
✔ GRATIS verzending vanaf € 70,- (binnen Nederland)
✔ KORTINGSCODE: KLANT10
✔ GRATIS verzending vanaf € 70,- (binnen Nederland)

Daphne - 20 / Mar / 2020

Scholen dicht, kinderen thuis tijdens het Coronavirus

Scholen dicht, kinderen thuis tijdens het Coronavirus

De afgelopen weken is er veel gebeurd in Nederland. Eerst betrof het Coronavirus zich in het buitenland. Dat voelde voor mijzelf toch als ‘We zullen wel zien, het is nog zover weg’. En sinds eind Februari kunnen we er niet meer omheen. Nederland is nu volledig in de ban van het Coronavirus.
Al weken proberen we ons te houden aan de richtlijnen van het RIVM. Sociale contacten werden verminderd, maar daarnaast veranderde er voor ons nog weinig. Na een week van onzekerheid is afgelopen zondag het besluit van het kabinet gekomen om alle scholen en kinderdagverblijven te sluiten t/m (voorlopig) maandag 6 april. 

Een besluit dat ook wij merken, want naast het feit dat onze oudste dochter al op school zit mocht onze zoon vorige week beginnen met oefenen en vanaf volgende week naar school gaan. En nu… nu zijn de scholen dicht. Bij onze kinderen een hele grote teleurstelling, want ze willen naar school.
Het heeft hier thuis niet zoveel extreme impact, het voordeel is dat ik vanuit huis werk en kan werken. Maar het kost wel enige omschakeling, vooral bij de kinderen.

Ik ben zelf na het nieuws al op zoek gegaan naar ideeen en een planning. In de vakanties merk ik dat ik zelf goed baad bij niets doen en ‘we zien wel’, maar mijn kinderen missen dan echt structuur. Met de wetenschap dat dit 3 weken gaat duren en we eigenlijk nergens naar toe mogen gaan, wist ik dat ik dus zelf aan de slag moest. Normaal gaan we lekker naar de speeltuin, de Efteling, op bezoek, of…. maar dat gaat nu natuurlijk niet. 

Scholen dicht, kinderen thuis. En nu…. Hoe doe ik dat in de praktijk?

Maar hoe pak je dat nog een beetje verantwoord aan? Bij Meervoorkinderen.nl kun je allerlei speelgoed binnen alle categorieën vinden. En wat ook fijn is, er zit voor iedereen wel wat bij. Vooral als je naar speelgoed of spellen zoekt van mooie en kwalitatief goede producten, dan zit je bij ons goed!


Schoolactiviteiten voor kinderen tijdens thuis schooldag?


Bij ons hebben ze een thuiswerkpakket van school gekregen. Momenteel zijn we bezig met activiteiten rondom de natuur. We hebben al een leuke tuinsafari gedaan. Uiteraard met een aantal van onze Hape tuinproducten. Met de emmer en een schep zijn we op pad gegaan, dit kon natuurlijk niet zonder onze Nature Detective set, Periscoop en Telescoop. We hebben allerlei kleine insecten gespot en gevonden.

Na de tuinsafari mochten we bloemen verven met onze handen en vingers. De verf sets van Neogrun kwamen nu uitermate goed van pas. De kinderen kregen een groene hand en hebben de hand op het papier gezet. Naderhand hebben we de stelen nog versierd met mooie bloemblaadjes. 
Voorafgaand aan de oefening kregen we van school de tip om er nog een aantal liedjes bij te zingen. Dit werd natuurlijk ondersteund door muziekinstrumenten. Het is immers wel de bedoeling dat we vooral plezier hebben tijdens de activiteiten. En muziek maken en zingen is natuurlijk altijd een feest!

Voor komende week staat er op de planning dat de kinderen nog een mooie boerderij van blokken mogen maken. Één groot voordeel: we hebben genoeg blokken, de Grimm's Regenboog Groot en dieren voor in de boerderij. De dieren van Holztiger zijn super leuk en de blokken…. Keuze genoeg!!

Help, mijn kinderen moeten bewegen en/of naar buiten in de tuin, maar wat?

Even naar buiten of in beweging… dat is bij onze kinderen écht even nodig. Alle energie eruit, zodat we weer vol frisse moed verder kunnen. Per dag maak ik minstens 1x een ronde met de fiets of gaan we een blokje om. Ik vind het lastig om nu naar de speeltuin te gaan en op deze manier zijn we toch even op een andere plek en omgeving.

In de tuin hebben we al volop gevoetbald, gefietst (op de loopfiets), bowling gespeeld, geknikkerd met het knikkerspel en hebben de auto’s al gereden over onze autobaan. Naast het springtouwen met mama (ook mama mag bewegen) en schommelen vermaken de kinderen zich nog prima in de tuin. Gelukkig was het de afgelopen dagen lekker droog dus hebben we veel activiteiten en de lunch ook in de tuin gedaan. Heerlijk!! Komende week gaan we ook nog de tuin voorjaar klaar maken, dus de schepjes, het tuinierset en de gieter komen dan natuurlijk geweldig van pas.

Wat kunnen kinderen doen tijdens ‘Vrij Spelen’ op een thuis schooldag?

Even tijd voor eigen ideeën, gedachten en fantasie. Dat is bij ons altijd even nodig. De kinderen hebben een enorme fantasie en dat is leuk. Maar heeft ook even een moment nodig om tot uiting te komen. De opdrachten van school zijn natuurlijk al bepaald met ruimte voor verbeelding. Maar volledig eigen keuze en eigen fantasie is in mijn ogen ook nodig. Dus de kinderen hebben bij ons ook tijd voor vrij spel. Je ziet duidelijk verschil in leeftijd. Onze jongste huppelt overal heen, gaat overal nieuwsgierig kijken en doet haar eigen ding.

De oudste 2 hebben afgelopen week van een grote lege Grimm’s doos en karton van de Wobbel levering een mooi kasteel gemaakt. Ze hebben zich uren vermaakt, met zwaarden erbij kwamen de riddergevechten tot leven. Zo jammer, dat onze collectie van zwaarden & schilden nog niet binnen is. Maar gelukkig zijn we creatief met karton!

Spel/Educatief Speelgoed/Lerend Spelen:

Onze kinderen zijn dol op de houten spellen van Hape, vooral het spel find and count colors. Ze leren zo op een leuke en speelse manier voorwerpen/producten die bij elkaar horen. Maar ook onze puzzels van Crocodile Creek zijn zeker niet saai. Na het puzzelen zelf, gaan we uit gebreid op zoek naar alles op de foto. Soms praten we over wat we zien, wat er gebeurd of verzinnen we een verhaal erbij. De andere keer gaan we een zoek spel ervan maken.

Maar nu met het onderwerp Coronavirus spelen we ook regelmatig Dokter, de dokterset van Plantoys komt regelmatig tevoorschijn en om de beurt zijn we ziek en/of worden we beter gemaakt.
Onze dochter is daarnaast ook heel graag creatief bezig en maakt van de pakketten van Re-Cycle-Me en veel eierdozen & wc rollen de mooiste creaties. (We hamsteren niet hoor! Maar al geruime tijd sparen we onze wc-rollen wanneer ze leeg zijn).
Onze zoon pakt regelmatig zijn Tegu blokken erbij. Hij maakt dan de mooiste creaties van vliegtuigen tot aan raceauto’s. En de blokken worden ook gebruikt om bij de verwarming mooie creaties te maken. Heb jij de magnetische puzzels van Grimm’s al gezien? Onze kinderen hebben ze nóg niet, maar ooh wat vind ik ze mooi. Als je ziet welke prachtige kunstwerken ermee gemaakt worden, dan zien ze er telkens weer adembenemend uit.
Voor de spelletjes liefhebber, hebben we ook hele leuke spellen van Milaniwood. Super leuk om samen met de kinderen te spelen.

Chill Modus:

Even chill modus aan ofwel Quiet Time’ voor kinderen maar ook voor mama en/of papa. Dat is écht even nodig op een dag. Ik merk zelf dat ik weer moet wennen aan de kinderen de hele dag thuis, dat zorgt toch voor een ander rooster/dagindeling. Ook bij ons willen de kinderen soms tv kijken en ook dat mag! Maar ze vinden het ook nog steeds fijn om even een boek door te kijken (ze kunnen nog niet (zo goed) zelf lezen). 
Maar de puzzels van Crocodile Creek of de krijtboeken van Jaq Jaq Bird worden er ook regelmatig bij gepakt. Of de Wobbel wordt erbij gepakt om even te schommelen. Gewoon even rustig iets voor jezelf doen.
 

Onze dagindeling tijdens het Coronavirus:

Dus na wat enige zoekwerk (en het gemak van veel entertainment uit onze webshop) ben ik aan de slag gegaan. Allereerst heb ik een dagplanning gezocht. Tot nu toe sluit dit aan bij ons gezin (2 kleuters en 1 (bijna) peuter). 

Ochtend Ontbijten & aankleden, wassen, etc
Schoolactiviteiten Schoolopdrachten en activiteiten
Bewegen/Naar buiten in de tuin Even rennen, buiten spelen, fietsen in de tuin, etc
Lunch & Opruimen  
Schoolactiviteiten Schoolopdrachten en activiteiten
Vrij Spelen Even tijd voor eigen spel
Pauze Wat drinken en lekkers
Bewegen/Naar buiten in de tuin Even rennen, buiten spelen, fietsen in de tuin, etc
Spel Een gezelschapsspel
Opruimen & Chill Modus Na het opruimen doen we even niets, dus schermtijd, een boek of een puzzel
Avond

We can do this!

Uiteindelijk als we de schrik weer te boven zijn, dan merk je van zelf: Het is even aanpassen, maar dit gaat ons lukken.
Soms moet je weer even ‘Back to Basic’ en dan kom je vanzelf weer in ritme en over zie je de situatie weer.

Misschien is het voor mij een voordeel dat ik nog kleine kinderen thuis heb. Maar ook dat betekent dat ik mijn handen er continue aan vol heb. Ze hebben mij gedurende de dag nog veel nodig, waar grotere/oudere kinderen zich prima zelfstandig kunnen voorzien.
Elke leeftijd heeft zijn eigen voordelen en nadelen. Maar onthoudt: We Can Do This!
(adem in en adem uit….. ook deze periode gaat voorbij!)
 

Laat een reactie achter

What are your experiences? Read or write a review here.

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

* Verplichte velden

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »