Op zoek naar dé perfecte knuffel voor je kindje!
Ben je in verwachting of heb je net een kindje gekregen?
Gefeliciteerd, het blijft altijd bijzonder zo’n mini-mensje. Hopelijk gaat alles goed met de baby en kun je genieten van de roze/blauwe wolk. En er komt op zo’n moment veel op je af. Daarom kunnen we ons voorstellen dat sommige (kleine) keuzes heel overweldigend kunnen zijn. Bijvoorbeeld een knuffel voor je kindje. Want elke ouder wil toch graag het beste voor zijn/haar kind.
Allereerst een paar vragen die zomaar bij je op kunnen komen voordat je een knuffel koopt:
Vanaf welke leeftijd slapen kinderen met een knuffel?
De eerste maanden heeft een baby nog weinig besef van een knuffel of een knuffeldoekje. Wanneer je gebruik maakt van een knuffel, dan biedt dit bij kleine baby’s vooral voor geborgenheid en veiligheid van een kleintje.
Vanaf een maand of 6 wordt een knuffel een herkenbaar voor een kindje. Je kindje zal steeds meer bewust zijn van de knuffel en de knuffel ook steeds meer zien als een vriendje. Wanneer je er een vast ritueel van maakt dat de knuffel is zijn/haar bed ligt, dan raakt hij/zij hier ook vertrouwd mee. Een knuffel brengt dan vooral troost, steun en geborgenheid met zich mee, maar wordt ook steeds vaker gezien als vriend(je) waar hij/zij mee kan spelen en een vaste plek heeft in zijn/haar bed.
Waarom is een knuffel zo belangrijk voor je kindje?
Zoals hierboven al een keer benoemd te hebben, brengt een knuffel troost, steun en geborgenheid. Daarbij kan het kinderen ook helpen in moeilijke situaties, bijvoorbeeld als hij verdrietig of ziek is. Maar ook bij spannende en nieuwe situaties. Kinderen vinden nieuwe dingen of situaties veelal eng. Wanneer zijn/haar knuffel meegaat of als eerste gaat, dan kan dit je kindje laten inzien dat het niet eng is. Denk bijvoorbeeld aan plassen op het potje of glijden van een glijbaan. De situaties hoeven niet groot te zijn, maar voor een kind kan dit heel spannend zijn.
Wat is een knuffeldoekje?
Misschien heb je in je zoektocht al vaker gehoord dat er verschillende benamingen zijn voor knuffels. Zo heb je naast (slaap)knuffels ook knuffeldoekjes en tutteldoekjes. Maar dan vraag je je misschien af wat is nu het verschil tussen een knuffel en een knuffel/tutteldoekje?
Vandaar dat we je graag willen helpen bij het verschil tussen deze 2 varianten.
Een knuffel is een zachte pop van textiel, meestal in de vorm van een dier. Maar je hebt ook hele leuke knuffelpoppen. Uiteraard zijn er veel verschillende soorten knuffels. De bekenste knuffel is de teddybeer, maar inmiddels zijn er heel veel leuke varianten op. Soms zijn ze voorzien van geluid of rammelaar (een belletje).
Een knuffeldoekje of soms ookwel een tutteldoekje genoemd is een doek(je) van zachte stof met een hoofdje eraan. Je hebt ze in verschillende varianten. Sommige hebben aan een zijde een hoofdje, andere hebben in het midden van een doekje een hoofdje. De meeste knuffeldoekjes hebben een hoofdje van een (fantasie)dier. Sommige zijn daarnaast ook nog verder gedecoreerd.
Verder zie je ook nog knuffeldoekjes met een soort lus eraan. Dit is speciaal ontworpen om een speen aan vast te maken. In de volksmond heette deze knuffeldoekjes dan ook wel speendoekjes. Om het rijtje af te maken zijn er ook heel veel labeldoekjes voor baby’s/kinderen. Dit zijn veelal vierkante doekjes voorzien van allerlei labeltjes aan de zijkant. De labeltjes zijn gemaakt van verschillende materialen en hebben diverse lengtes. Er zijn labeldoekjes verkrijgbaar met een knisper, maar de meeste labeldoekjes zijn zonder knisper.
Wat is de beste knuffel?
En dan nu een belangrijke vraag: Wat is de beste knuffel voor je kind?
Heel begrijpelijk, maar daarentegen een lastige vraag. Dit is namelijk heel persoonlijk, de meeste knuffels kiest een kind niet uit. Het zijn de ouders die de keuze veelal maken waar een kind vanaf jonge leeftijd mee knuffelt. Door de knuffel veel aan te bieden wordt zo’n knuffel dan een lievelingsknuffel en/of zijn/haar vriendje.
De keuze voor het aanbieden wordt dus door de persoonlijke keuze van de ouders gemaakt. Hierbij maakt een ouder keuze in meerdere aspecten. Hoe ziet de knuffel eruit, met veelal de lieflijkheid van de knuffel. Er kan een keuze gemaakt worden in dier of pop, maar ook welke grootte de knuffel heeft. En een heel belangrijk aspect voor ouders is de keuze van materiaal. Veel knuffels zijn er in pluche, maar je hebt ook mooie ribstoffen, mousseline, badstoffen, etc.
Hoeveel knuffels heeft een kind?
Er is geen exact aantal knuffels dat een kind nodig heeft. Al is het zo dat een vol bed niet heel fijn slaapt. De meeste houden voor knuffels in bed 1 tot 5 knuffels aan per kind.
Heb je meer knuffels? Dan kun je afspreken met je kind dat zij een mooi plekje in de kamer krijgen. Hiervoor kun je een mand vrij maken voor knuffels, een vensterbank of een leuke knuffelkooi. Zo hoeven ze niet van de slaapkamer en kan je kindje er toch mee spelen.
Einde zoektocht, op naar een knuffel:
Met bovenstaande vragen hopen we dat we antwoorden hebben gegeven waar je iets mee kunt voordat je een nieuwe knuffel gaat aanschaffen. Het aanbod knuffels en/of knuffeldoekjes is groot.
Zelf zijn wij helemaal fan van de knuffels van Happy Horse & Nijntje. Ze zijn zo lief, zacht en schattig, dat je wel moet knuffelen met deze knuffels.
Je kunt de knuffels vinden op onze site Meervoorkinderen.nl.
Nog een aantal laatste tips:
- Heeft je kind een lievelingsknuffel? Zorg dan dat je dezelfde knuffel als reserve hebt. Het kan altijd voorkomen dat de knuffel vies wordt en even gewassen moet worden. Of dat je hem vergeet/kwijt raakt. Dan heb je altijd een knuffel achter de hand, want er is niets zo vervelend als je kindje zijn/haar knuffel mist en daardoor niet getroost wil worden of kan slapen.
- Heb je een reserve knuffel? Zorg dan dat je de reserve knuffel al wel thuis aanbied. Kinderen zijn erg kieskeurig waardoor ze een ‘nieuwe’ knuffel snel herkennen in geur en zachtheid van stof. Het kan voorkomen dat bij het aanbieden van een nieuwe knuffel je kindje de nieuwe knuffel niet accepteert, vooral in tijden van verdriet.
- Om je kindje een vertrouwd gevoel mee te geven kun je zelf een nacht slapen met de knuffel. De knuffel ruikt dan voor je kind heel vertrouwd aan.
- Mocht je het in het begin niet fijn vinden als je kind met een knuffel slaapt, dan kun je er ook voorkiezen om de knuffel uit zijn/haar bed te leggen wanneer je kindje in slaap is gevallen. Laat de knuffel wel inzicht voor je kindje, mocht hij/zij wakker worden dan is zijn/haar lievelingsknuffel niet ‘kwijt’.
- Voorzie de knuffel van je naam en telefoonnummer. Mocht je hem kwijt raken, dan kan er altijd contact opgenomen worden.
- Mocht je kindje te groot zijn voor zijn/haar lievelingsknuffel? Bekijk dan tips op onze pinterest pagina, in het mapje: ‘Leuke manieren om lievelingsknuffels te bewaren’